Paris Saint-Germain historie

Paris Saint-Germain Football Club, ofte referert til som PSG, er en fotballklubb fra Paris i Frankrike. Klubben ble grunnlagt i 1970 og spiller sine hjemmekamper på Parc des Princes stadion.

PSG har hatt mange suksessfulle perioder i sin historie. På 1990-tallet vant klubben flere franske ligatitler og cup-trofeer, og var også finalist i UEFA-cupen i 1996. I 2011 ble klubben kjøpt opp av Qatar Sports Investments, en del av den qatarske kongefamilien. Denne overtakelsen markerte starten på en ny æra for PSG, med massive investeringer og ambisjoner om å bli en av de ledende klubbene i Europa.

I 2012 ansatte PSG den tidligere AC Milan-manageren Carlo Ancelotti som hovedtrener, og samtidig ble stjernespilleren Zlatan Ibrahimovic hentet inn fra AC Milan. Disse signeringene var med på å forandre klubbens skjebne, og i 2013 vant PSG sin første ligatittel på 19 år. Klubben har siden da dominert fransk fotball, med sju ligatitler på rad fra 2013 til 2019.

PSG har også hatt suksess i europeisk fotball under Qatar Sports Investments’ eierskap. I 2013/2014-sesongen nådde klubben kvartfinalen i Champions League, og året etter nådde de semifinalen. I 2016/2017-sesongen nådde PSG igjen kvartfinalen, men ble slått ut av Barcelona etter en utrolig 6-1-seier på Camp Nou i den andre kampen. I 2019/2020-sesongen nådde PSG endelig sin første Champions League-finale, men tapte 1-0 mot Bayern München.

PSG har også vært aktive på overgangsmarkedet under Qatar Sports Investments’ eierskap, og har signert noen av verdens beste spillere, inkludert Neymar Jr. og Kylian Mbappé. Disse signeringene har kostet klubben store summer, og har gjort PSG til en av de mest verdifulle klubbene i verden.

I tillegg til fotballaget har PSG også et damelag og en rekke andre idrettslag, inkludert basketball og håndball. Klubben har også et stort antall fans over hele verden, og er en av de mest populære fotballklubbene i Frankrike og internasjonalt.