Liverpool historie

Liverpool Football Club ble grunnlagt i 1892 etter en konflikt mellom eierne av Anfield stadion og den daværende leietakeren Everton. John Houlding, som var eier av Anfield, dannet Liverpool FC og klubben spilte sin første kamp i september 1892.

I de første årene spilte Liverpool hovedsakelig i lokale ligaer, men i 1895 ble klubben med i The Football League. Liverpool rykket opp til First Division i 1901, men rykket ned igjen to år senere. I løpet av de neste årene kjempet klubben om å komme tilbake til toppdivisjonen, og rykket opp igjen i 1919.

På 1920- og 1930-tallet spilte Liverpool jevnt i toppdivisjonen, men klarte ikke å vinne noen store trofeer. På 1940-tallet og 1950-tallet begynte klubben å oppleve større suksess under managerne George Kay og Bill Shankly. Under Shankly vant Liverpool to ligamesterskap, en FA-cup, to UEFA-cupen og en Charity Shield.

På 1970-tallet og 1980-tallet opplevde Liverpool sin største suksess under managerne Bob Paisley og Joe Fagan. I løpet av denne perioden vant klubben seks ligamesterskap, tre UEFA-cupen, fire ligacupen og fire FA-cupen. På 1980-tallet var Liverpool også dominerende i europeisk fotball, og vant fire europacuper (nå Champions League).

På 1990-tallet og 2000-tallet fortsatte klubben å vinne trofeer, og vant blant annet ytterligere tre ligamesterskap, to FA-cupen, tre ligacupen og en UEFA-cupen. I 2005 vant Liverpool sin femte europacup (Champions League) i en dramatisk finale mot AC Milan.

På 2010-tallet opplevde Liverpool en periode med mer beskjeden suksess, men under manager Jürgen Klopp har klubben igjen blitt en av de beste i Europa. I 2019 vant Liverpool sin sjette europacup, og året etter vant klubben sitt første ligamesterskap på 30 år.

Liverpool har også hatt mange bemerkelsesverdige spillere, inkludert Kenny Dalglish, Ian Rush, Steven Gerrard og Mohamed Salah. Klubben har en stor og lojal supporterbase, og er kjent for sin karakteristiske røde drakt og fansens sang «You’ll Never Walk Alone».