Leeds historie

Leeds United Football Club ble grunnlagt i 1919, da tre mindre klubber slo seg sammen for å danne en ny klubb. De nye klubbene som slo seg sammen var Leeds City, Holbeck FC og Yorkshire Amateurs.

Leeds United spilte sine kamper på Elland Road stadion i Leeds fra 1919, og stadionet har vært klubbens hjemmebane siden den gang. I løpet av klubbens tidlige år spilte de hovedsakelig i de lavere divisjonene i engelsk fotball, men klarte å rykke opp til First Division i 1924.

På 1960- og 1970-tallet opplevde Leeds United sin største suksess under manager Don Revie. I løpet av denne perioden vant klubben to ligamesterskap, en FA-cup, to Inter-Cities Fairs Cups og en Charity Shield. Leeds United var også nær å vinne europacupen, men tapte finalen i 1975 mot Bayern München.

På 1980-tallet og 1990-tallet opplevde klubben økonomiske problemer og rykket ned til lavere divisjoner. Klubben klarte å komme tilbake til toppdivisjonen i 1990-årene, men opplevde ytterligere problemer da klubben ble tvunget til å selge mange av sine beste spillere på grunn av økonomiske problemer.

I 2004 rykket Leeds United ned til League One (tredje divisjon) for første gang i klubbens historie. De klarte å komme tilbake til Championship (andre divisjon) i 2010, men klarte ikke å kvalifisere seg til Premier League før i 2020 under manager Marcelo Bielsa.

Leeds United har en lojal supporterbase og er kjent for sin karakteristiske hvite drakt og for fansens sang «Marching On Together». Klubben har også hatt flere bemerkelsesverdige spillere, inkludert Billy Bremner, Norman Hunter, Eddie Gray og Alan Clarke.