Hertha Berlin historie

Hertha Berlin er en fotballklubb fra den tyske hovedstaden Berlin. Klubben ble grunnlagt i 1892, og har en lang og stolt historie.

I sine tidlige år spilte Hertha Berlin i lavere divisjoner i Tyskland, og det var ikke før på 1920-tallet at klubben begynte å markere seg på nasjonalt nivå. I 1926 vant Hertha Berlin sitt første tyske mesterskap, etter å ha slått 1. FC Nürnberg i finalen. Klubben fulgte opp med å vinne sitt andre tyske mesterskap i 1931, denne gangen etter å ha slått Schalke 04 i finalen.

På grunn av andre verdenskrig, ble det ikke spilt fotball i Tyskland på flere år. Etter krigen ble Hertha Berlin med i Oberliga Berlin, en regional liga for Berlin og områdene rundt. Klubben var en av de ledende klubbene i ligaen, og vant ligaen flere ganger.

I 1963 ble Bundesligaen grunnlagt, og Hertha Berlin var et av lagene som ble valgt ut til å spille i den nye ligaen. Klubben var med i Bundesligaen i to sesonger, før de rykket ned til 2. Bundesliga. I 1971 rykket klubben opp igjen til Bundesligaen, men rykket ned igjen etter én sesong.

Hertha Berlin har siden spilt i både Bundesligaen og 2. Bundesliga, og har hatt noen suksessfulle perioder. I 1979 vant klubben den tyske cupen for første gang, etter å ha slått Fortuna Düsseldorf i finalen. Klubben gjentok bedriften i 1993, denne gangen etter å ha slått Leverkusen i finalen.

I 1997 flyttet Hertha Berlin inn på det nybygde Olympiastadion i Berlin, som ble brukt under sommer-OL i 1936. I 2000 kvalifiserte klubben seg for første gang til Champions League, etter å ha kommet på andreplass i Bundesligaen. Klubben har også hatt noen kjente spillere i sin stall, inkludert Michael Preetz, Andrej Voronin og Arne Friedrich.

Hertha Berlin har en stor og lojal supporterbase, og er en viktig del av Berlins kulturelle og sportslige identitet. Klubben har et rykte for å spille attraktiv fotball og for å ha en sterk defensiv organisering.