Crystal Palace historie

Crystal Palace Football Club ble grunnlagt i 1905 av en gruppe lokale forretningsmenn og spilte sin første kamp i samme år. Klubben ble oppkalt etter Crystal Palace Exhibition Building, som hadde stått i nærheten av klubbens første hjemmebane.

I de tidlige årene spilte Crystal Palace i forskjellige lokale ligaer, og det var ikke før på 1920-tallet at klubben ble en del av den engelske fotballpyramiden og begynte å spille i Football League. På 1930-tallet opplevde klubben en periode med suksess under manager Jack Butler, og vant to ganger Third Division South og nådde også semifinalen i FA-cupen i 1932.

Under og etter andre verdenskrig tilbrakte klubben det meste av tiden i de lavere divisjonene, men opplevde en kort periode med suksess i 1960-årene under manager Arthur Rowe. Klubben vant andre divisjon i 1961 og ble dermed for første gang en del av den engelske toppdivisjonen.

I 1973 opplevde klubben en av de mest dramatiske øyeblikkene i sin historie da de spilte mot Manchester United i semifinalen i FA-cupen på Hillsborough. Kampen ble stoppet etter 87 minutter på grunn av en tragisk stadionulykke som kostet 96 Liverpool-supportere livet. Kampen ble aldri fullført, og Crystal Palace måtte spille omkampen som de tapte.

På 1980-tallet under manager Steve Coppell opplevde klubben en periode med suksess og ble en etablert klubb i den engelske toppdivisjonen. Klubben nådde også semifinalen i FA-cupen to ganger i 1990 og 1995, men tapte begge gangene.

Crystal Palace har tilbrakt mye av sin historie i de lavere divisjonene i engelsk fotball, men har også hatt noen perioder med suksess. Klubben har en lojal supporterbase og er kjent for sin unike supporterkultur og sin berømte «Holmesdale Fanatics» supportergruppe.