Chelsea historie

Chelsea Football Club ble grunnlagt i 1905 av en gruppe forretningsmenn ledet av Gus Mears. Klubben spilte sin første kamp på hjemmebanen Stamford Bridge samme år, etter å ha kjøpt tomten for stadionet.

I de første årene av klubbens eksistens hadde Chelsea moderate resultater og var en middelhavsfarer i ligaen. Imidlertid vant klubben sin første stor trofé i 1955, da laget vant ligacupen etter å ha slått Manchester United i finalen.

På 1960-tallet vant Chelsea FA-cupen to ganger og Cupvinnercupen en gang. Det var i 1970-årene under managerne Dave Sexton og Tommy Docherty at klubben begynte å utvikle seg til en av de ledende klubbene i England. Klubben vant en ligatittel i 1970 og to FA-cup-trofeer i 1970 og 1972.

På 1980-tallet ble Chelsea en av grunnleggerne av den nye Premier League, og klubben fortsatte å være en middelhavsfarer i ligaen. På 1990-tallet opplevde klubben en vekstperiode under managerne Glenn Hoddle og senere Ruud Gullit. Klubben vant sin første europeiske tittel i 1998 da de vant Cupvinnercupen, og vant også FA-cupen samme år.

I 2003 ble Roman Abramovich, en russisk milliardær, eier av Chelsea, og han investerte store summer i klubben for å styrke laget og utvikle klubbens fasiliteter. Dette førte til en periode med stor suksess for klubben under manageren Jose Mourinho, som førte laget til to Premier League-titler, to ligacup-trofeer og en FA-cup-tittel mellom 2004 og 2007.

Siden da har Chelsea fortsatt å vinne trofeer, inkludert ytterligere to Premier League-titler, en Champions League-tittel og flere FA-cup-trofeer. Klubben har også bygget et rykte som en av de mest suksessfulle klubbene i engelsk fotball, og har en stor og lojal fanbase over hele verden.